Ôï e-ôáéñéêü óáò supermarket

Êáëþò ¹ëèáôå !      210 9483111    Åããñáöåßôå  Þ  Óõíäåèåßôå

¼ëá üóá èåëåôå íá ãíùñßæåôå...


ΚαθημερινÜ αντικρßζετε δεκÜδες εßδη ψωμιοý σε σημεßο που πολλÝς φορÝς δεν σας εßναι εýκολο να αποφασßσετε ποιο ταιριÜζει στις ανÜγκες σας. ΥπÜρχουν Üλλα εßδη που περιÝχουν υψηλüτερα ποσοστÜ φυτικþν ινþν, βιταμßνες και μÝταλλα, ενþ Üλλα παρασκευÜζονται απü επεξεργασμÝνα δημητριακÜ και δεν διαθÝτουν υψηλÞ διατροφικÞ αξßα. 

 

 ΠολλÝς απüψεις κυκλοφοροýν γýρω απü το ψωμß. Αρκετοß πιστεýουν üτι αυτü παχαßνει για αυτü και το Ýχουν μειþσει Þ το Ýχουν βγÜλει τελεßως απü την καθημερινÞ τους διατροφÞ ενþ διατροφολüγοι και ειδικοß υποστηρßζουν üτι üταν το ψωμß καταναλþνεται στα πλαßσια μιας ισορροπημÝνης διατροφÞς προσφÝρει δεκÜδες οφÝλη στον οργανισμü üπως φυτικÝς ßνες και υδατÜνθρακες οι οποßοι προσφÝρουν μεγÜλα ποσÜ ενÝργειας στον οργανισμü.

 

 Στα πλαßσια μια ισορροπημÝνης διατροφÞς το ψωμß δεν θα πρÝπει να καταναλþνεται με Üλλα αμυλοýχα τρüφιμα ( üπως ζυμαρικÜ, δημητριακÜ, πατÜτες) και δεν θα πρÝπει να ξεπερνÜτε η κατανÜλωση των 4 φετþν την ημÝρα, αν και πÜντα θα πρÝπει να λαμβÜνονται υπüψη τις ανÜγκες του εκÜστοτε οργανισμοý. ΣυνÞθως θα πρÝπει να λαμβÜνετε το 50%-60% των ημερÞσιων θερμßδων μÝσα πηγþν υδατανθρÜκων üπως το ψωμß και κÜθε Üλλο αμυλοýχο προúüν. ¸τσι Ýνα sandwich Þ Ýνα toast αποτελοýν μια νüστιμη πρüταση για το ενδιÜμεσο γεýμα στο γραφεßο.

 

 ΠÝρα απü μια καλÞ πηγÞ ενÝργειας το ψωμß προσφÝρει στον οργανισμü και πολλÜ Üλλα θρεπτικÜ στοιχεßα, üπως:

 

ΓλουτÝνη, η οποßα θρÝφει το μυúκü σýστημα

Βιταμßνες Ε, οι οποßες εßναι γνωστÝς για την αντιοξειδωτικÞ τους δρÜση

Βιταμßνες Β, οι οποßες συμβÜλλουν στην εýρυθμη λειτουργßα του πεπτικοý και του νευρικοý συστÞματος

¶μυλο, το οποßο προσφÝρει υψηλÜ ποσοστÜ ενÝργειας

 

 Ποιες εßναι üμως οι διαφορÝς μεταξý τους και ποια εν τÝλει εßναι η ιδανικÞ επιλογÞ για τις διατροφικÝς σας ανÜγκες;

 

 Ψωμß Σßκαλης

 ΠαρασκευÜζεται απü 100% σιτÜρι , συνÞθως με την ανÜμειξη αλευριοý σßκαλης και σιταριοý, ενþ κατÜ την ανÜλωση του δεν θα σας αυξÞσει τα επßπεδα γλυκüζης  γεγονüς που θα σας κρατÞσει χορτÜτους για μεγÜλο χρονικü διÜστημα.  ¸χει μικρüτερη ποσüτητα αμýλου και μεγαλýτερη ποσüτητα πρωτεÀνης απü το σταρÝνιο Ýτσι  εßναι κατÜλληλο για Üτομα που Ýχουν υψηλÜ επßπεδα σακχÜρου αφοý δεν ανεβÜζει απüτομα τον γλυκαιμικü δεßκτη ενþ η πρωτεÀνη ενδεßκνυται για Üτομα τα οποßα επιθυμοýν να διατηρÞσουν τον μυúκü τους ιστü.  Ακüμα περιÝχει τη διπλÜσια ποσüτητα μαγνησßου απü το λευκü ψωμß ενþ εßναι πλοýσιο σε σßδηρο, ψευδÜργυρο, ασβÝστιο καθþς και βιταμßνες της ομÜδας Β.

 

 ΣταρÝνιο

 ΠαρασκευÜζεται συνÞθως με προζýμι απü αλεýρι το οποßο Ýχει προκýψει απü την Üλεση ολüκληρου του σιταριοý ενþ εßναι πλοýσιο σε φυτικÝς ßνες και ασβÝστιο. Θα μποροýσε κανεßς να το χαρακτηρßσει σαν ψωμß ‘πασπαρτοý’ αφοý μπορεß να εßναι πολýσπορο, λευκü Þ και μαýρο ακολουθþντας κÜθε φορÜ διαφορετικÞ συνταγÞ.

 

Πολýσπορο

 ΠαρασκευÜζεται απü πολλÜ διαφορετικÜ εßδη δημητριακþν üπως η βρþμη, η σßκαλη, το καλαμπüκι, το κριθÜρι, το σιτÜρι. Αυτü το εßδος ψωμιοý περιÝχει ολüκληρο τον σπüρο και üχι αλεσμÝνο Þ θρυμματισμÝνο.  Το αποτÝλεσμα εßναι Ýνα προúüν πλοýσιο σε φυτικÝς ßνες, βιταμßνες, μÝταλλα, αμινοξÝα και θρεπτικÜ συστατικÜ. Το πολýσπορο ψωμß Ýχει χαμηλüτερο γλυκαιμικü δεßκτη απü το λευκü Þ το ολικÞς Ýτσι καθßσταται ιδανικü για Üτομα με ανεβασμÝνα επßπεδα σακχÜρου.

 

 ¶σπρο

 ΠαρασκευÜζεται απü καλÜ κοσκινισμÝνο  επεξεργασμÝνο λευκü αλεýρι απü το οποßο Ýχει αφαιρεθεß το φýτρο. Εßναι ιδιαßτερα πλοýσιο σε ασβÝστιο αλλÜ πιο φτωχü σε φυτικÝς ßνες. Επßσης το λευκü ψωμß περιÝχει πρüσθετα σÜκχαρα και εßναι επομÝνως υψηλüτερο σε θερμßδες σε σýγκριση με το καφÝ ψωμß για αυτü τον λüγο θα πρÝπει να εßστε ιδιαßτερα προσεκτικοß κατÜ την κατανÜλωση τους.

 

 Ψωμß με Προζýμι

 ΦτιÜχνεται ακολουθþντας μια διαδικασßα ζýμωσης η οποßα βασßζεται στην φυσικÞ μαγιÜ και τα φυσικÜ βακτÞρια. ΑυτÞ η διαδικασßα ουσιαστικÜ αυξÜνει τα θρεπτικÜ συστατικÜ καθþς επßσης καθιστÜ αυτü το εßδος ψωμιοý πιο εýπεπτο λüγω των προβιοτικþν στοιχεßων που περιÝχει.  Ακüμα επιμηκýνεται η διÜρκεια συντÞρησης του ψωμιοý αφοý το ψωμß με προζýμι διατηρεßται για 10-15 μÝρες ενþ το ψωμß με μαγιÜ για περßπου 3 μÝρες.

 

 Ψωμß με 100% Αλεýρι ΟλικÞς ¶λεσης

 Σε αυτÞ την κατηγορßα το αλεýρι φτιÜχνεται απü σπüρους οι οποßοι περιÝχουν τüσο το σπÝρμα, το πßτουρο, üσο και το ενδοσπÝρμιο, δηλαδÞ χωρßς την αφαßρεση του φýτρου,  καθ ‘ αυτüν τον τρüπο τα οφÝλη πολλαπλασιÜζονται για τον οργανισμü. Το ψωμß ολικÞς Üλεσης περιÝχει υψηλÜ ποσοστÜ πρωτεÀνης, λιπαρþν, σιδÞρου, βιταμινþν, φυλλικοý οξÝος, μετÜλλων και Üλλων φυτικþν συστατικþν τα οποßα προωθοýν την εýρυθμη λειτουργßα του πεπτικοý καθþς επßσης σας κρατοýν χορτÜτους για περισσüτερο χρüνο.

 

Ψωμß χωρßς ΓλουτÝνη

 Απü τα πιο διαδεδομÝνα πλÝον προúüντα εßναι τα προúüντα χωρßς γλουτÝνη.   Το συγκεκριμÝνο εßδος φτιÜχνεται με δημητριακÜ που δεν περιÝχουν γλουτÝνη δηλαδÞ απü ρýζι, σιτÜρι και κριθÜρι. ΒÝβαια θα πρÝπει να γßνει κατανοητü üτι δεν εßναι πÜντα η πιο υγιεινÞ επιλογÞ καθþς αυτü εξαρτÜται απü το εßδος του αλευριοý το οποßο χρησιμοποιεßται κατÜ την παραγωγÞ. Ακüμα ψωμιÜ τα οποßα παρασκευÜζονται απü αλεýρι αμυγδÜλου Þ καρýδας τεßνουν να Ýχουν λιγüτερους υδατÜνθρακες και θερμßδες, αλλÜ και περισσüτερες φυτικÝς ßνες ενþ στον αντßποδα üταν χρησιμοποιοýνται επεξεργασμÝνα Üλευρα μπορεß να Ýχουν ζÜχαρη Þ και Üλλα πρüσθετα.

 

 Ψωμß ΖÝας

 To ψωμß ΖÝας παρασκευÜζεται απü δßκοκκο σιτÜρι , αυτü περιÝχει πολý μικρÜ ποσÜ γλουτÝνης τüσο μικρÜ þστε να εßναι 100% ανεκτÜ απü το σþμα. Ακüμα λüγω της μεγÜλης του περιεκτικüτητας σε φυτικÝς ßνες και σε σýνθετες ουσßες αμινοξÝων, με την συχνÞ κατανÜλωσÞ του μειþνεται η χοληστερßνη στο αßμα ενþ ο γλυκαιμικüς δεßκτης εßναι μüλις 40 Üρα το επßπεδα σακχÜρου στο σþμα κρατεßται σε ισορροπßα. Ακüμα η ζÝα προσφÝρει στον οργανισμü μαγνÞσιο το οποßο ενεργοποιεß τον μεταβολισμü, λυσßνη η οποßα συμβÜλλει στην εýρυθμη λειτουργßα του εγκεφÜλου και του ανοσοποιητικοý καθþς και υψηλÞ περιεκτικüτητα σε πρωτεÀνες, φυτικÝς ßνες και μÝταλλα.

 

ΣυμπερασματικÜ το ψωμß  δεν πρÝπει να αποφεýγεται αφοý σας προσφÝρει φυτικÝς ßνες, αμινοξÝα, βιταμßνες, μεταλλικÜ στοιχεßα και πολλÜ ακüμη απαραßτητα θρεπτικÜ στοιχεßα. Μια ισορροπημÝνη διατροφÞ θα πρÝπει πÜντα να Ýχει ποικιλßα τροφþν και το ψωμß να καταναλþνεται με μÝτρο þστε να καθßσταται ευεργετικü για τον οργανισμü. Απολαýστε Ýνα sandwich Þ Ýνα toast με υλικÜ της επιλογÞς σας κατÜ την διÜρκεια του διαλεßμματος στο γραφεßο και επωφεληθεßτε γεýσης και θρεπτικþν στοιχεßων.



Ó÷åôéêÜ ðñïúüíôá