Το e-ταιρικό σας supermarket

Καλώς Ήλθατε !      210 9483111    Εγγραφείτε  ή  Συνδεθείτε

Μέλι ή ζάχαρη; Ποιό να προτιμήσω;


 Μέλι και ζάχαρη, δυο εξίσου αγαπημένα προϊόντα τα οποία ‘γλυκαίνουν’ τις μέρες μας . Ποιό από τα δυο όμως είναι προτιμότερο να διαλέξουμε και γιατί;

 

 Η ζάχαρη προέρχεται από φυτά ζαχαρότευτλων και ζαχαροκάλαμου ενώ  απαιτεί μεγάλη επεξεργασία πριν γίνει η δημοφιλής με δεκάδες χρήσεις ραφιναρισμένη, κοκκοποιημένη ζάχαρη. Ο ανθρώπινος οργανισμός όταν προσλαμβάνει την τροφή την διασπά σε μόρια γλυκόζης ώστε να παράγει ενέργεια έτσι όσο πιο σύνθετη είναι μια τροφή τόσο περισσότερη ενέργεια θα πρέπει να καταναλώσει για να τη διασπάσει. Ως υδατάνθρακας, η ζάχαρη είναι μια πηγή γρήγορου καυσίμου αφού αποτελείται από 50% γλυκόζη και 50% φρουκτόζη, ο συνδυασμός αυτός βρίσκεται και στα φρούτα όπου όταν διασπάται από τον οργανισμό  ανεβάζει σε υψηλά επίπεδα την γλυκόζη στο αίμα. Όση γλυκόζη δεν καταναλωθεί αποθηκεύεται στο σώμα σε μορφή λίπους γεγονός απαγορευτικό για την υγεία.

 

 Σε ότι αφορά την διαδικασία της πέψης όταν τρώμε ζάχαρη, το στομάχι μας πρέπει να χρησιμοποιήσει τα δικά του ένζυμα για να διασπάσει τα μόρια της ζάχαρης ώστε αυτή να αφομοιωθεί πλήρως από τον οργανισμό. Το μέλι στον αντίποδα είναι αρκετά διαφορετικό, οι μέλισσες έχουν προσθέσει ένα ειδικό ένζυμο στο νέκταρ που διασπά τη σακχαρόζη σε γλυκόζη και φρουκτόζη – δύο απλά σάκχαρα που μπορούν να αφομοιωθούν άμεσα.

 

 Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2. Η ζάχαρη αποτελεί βασικό συστατικό πολλών επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών (αρτοσκευάσματα, ψωμί του τοστ, ζαχαρούχα αναψυκτικά) επομένως μπορεί η ποσότητα που προσλαμβάνουμε ημερησίως να είναι κατά πολύ υψηλότερη από την ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα. Τέλος πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε περιπτώσεις υπερκατανάλωσης  η ζάχαρη προσφέρει μια γρήγορη έκρηξη καυσίμου ακολουθούμενη από απότομη πτώση της ενέργειας.

 

 Ως προς την σύσταση το μέλι αποτελείται κυρίως από τους μονοσακχαρίτες γλυκόζη και φρουκτόζη, όπως ακριβώς και η ζάχαρη ενώ περιέχει περίπου 17% νερό και μικρές ποσότητες από γύρη, κερί και διάφορα μεταλλικά ιχνοστοιχεία. Επιπλέον το μέλι συνίσταται κατά 82% από γλυκαντικές ουσίες ενώ η ζάχαρη κατά 99,98%. Επιπροσθέτως μία κουταλιά του γλυκού μέλι περιέχει 22 θερμίδες, ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ζάχαρης 16. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι το μελί δεν έχει λιγότερες θερμίδες όπως κατά κόρον πιστεύετε άρα η ζάχαρη κερδίζει την ‘μάχη των θερμίδων’. Η θερμιδική αυτή διαφορά εξηγείται με βάση την υψηλότερη πυκνότητα του μελιού σε σχέση με αυτή της ζάχαρης. Ακόμα υπάρχει ένα επιπλέον 20% από άλλα σάκχαρα στο μίγμα, κάποια από τα οποία είναι πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα η δεξτρίνη. Αυτό σημαίνει ότι για να μετατρέψει όλη την ποσότητα σε γλυκόζη, το σώμα μας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, σε σχέση με τη ζάχαρη. Παρ όλα αυτά το μέλι στο τέλος κερδίζει στα ‘σημεία’ αφού περιέχει περίπου 180 θρεπτικά στοιχεία ενώ η ζάχαρη δεν περιέχει κανένα!

 

 Η θρεπτική αξία του μελιού είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού το μέλι περιέχει σε μικρές ποσότητες αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε, που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Έχει ακετυλοχολίνη, που αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς,  δύο ένζυμα, την καταλάση και την  υπεροξειδάση οι οποίες προσθέτουν στο μέλι αντισηπτικές ιδιότητες, με την βοήθεια των οποίων εμποδίζετε η ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.

 

 Βέβαια τα θρεπτικά συστατικά δεν είναι μόνο αυτά αφού περιέχει β-καροτίνη, σελήνιο, λυκοπένιo, λουτείνη και τα φλαβονοειδή αμινοξέα, μαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο,  χλωριούχο νάτριο, θείο, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες B1, B2, B6, B5, B3, C. Όσο διαβάζουμε για το μέλι  τόσο καταλαβαίνουμε ότι τα οφέλη δεν τελειώνουν εδώ αφού η κατανάλωση του βοηθάει στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας σε περιπτώσεις αναιμίας λόγω του σιδήρου που περιέχει, ενώ βοηθά στο ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης ενώ τέλος αποτελεί και σπουδαία πηγή ενέργειας αφού τα σάκχαρα του μελιού απορροφώνται άμεσα από τον οργανισμό. 

 

 Επιπλέον  το ακατέργαστο, μη παστεριωμένο μέλι περιέχει ιχνοστοιχεία τοπικής γύρης, που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων ενώ μπορεί να καταναλωθεί και ωμό, αποφεύγοντας έτσι την διαδικασία της παστερίωσης.  Επιπροσθέτως το μέλι φαίνεται πως έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από την ζάχαρη, όμως αυτό διαφέρει ανάλογα με την περιεκτικότητα κάθε ποικιλίας μελιού σε είδη σακχάρων με ορισμένα μέλια να έχουν  παρόμοιο ή και μεγαλύτερο γλυκαιμικό δείκτη (≈65-75) σε σχέση με τη ζάχαρη (≈65) και άλλα να έχουν ελαφρώς χαμηλότερο (≈50-55).

 

 Συμπερασματικά δεν χρειάζεται να αποκλείσουμε τη ζάχαρη ή το μέλι από την καθημερινή μας  διατροφή αλλά χρειάζεται να κρατηθεί μια ισορροπία ως προς την κατανάλωση. Άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει τη μείωση της ημερήσιας πρόσληψης σε εξευγενισμένα σάκχαρα σε 25g (6 κουταλάκια του γλυκού) και δεν αποκλείει την  κατανάλωσης της. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μισό κουταλάκι του γλυκού μέλι σε τσάι ή μισό φακελάκι ζάχαρης στον καφέ ενώ σε συνταγές ζαχαροπλαστικής πέρα από την μειωμένη ποσότητα μπορείτε να προτιμήσετε την καστανή ζάχαρη.

 

 Εν κατακλείδι το μέλι σίγουρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία, εξαλείφει την ανάγκη σας για κάτι γλυκό και δικαιωματικά θα πρέπει να κατέχει μια θέση στην καθημερινή σας διατροφή.  



Σχετικά προϊόντα