Ôï e-ôáéñéêü óáò supermarket

Êáëþò ¹ëèáôå !      210 9483111    Åããñáöåßôå  Þ  Óõíäåèåßôå

ÃÜëá óüãéáò vs ãÜëá êáñýäáò vs ãÜëá áìõãäÜëïõ


 Aν το γÜλα αγελÜδας λüγω δυσανεξßας Þ για Üλλους προσωπικοýς λüγους, δεν αποτελεß επιλογÞ για εσÜς, η αναζÞτηση εναλλακτικÞς μπορεß να εßναι λßγο μπερδεμÝνη. ΦυσικÜ υπÜρχουν πολλÝς εναλλακτικÝς λýσεις και κÜθε μια φαßνεται να παρουσιÜζει διαφορετικÜ οφÝλη για την υγεßα.

 

 To ΓÜλα  Σüγιας μπορεß να Ýχει καταστεß δημοφιλÝς στον ευρý κüσμο τα τελευταßα χρüνια, üμως η ιστορßα της  σüγιας ξεκινÜ πριν απü 4000χρüνια περßπου στην Κßνα üπου μαζß με το ρýζι, το σιτÜρι, το κριθÜρι , και το κεχρß αποτελοýσαν τους 5 ιεροýς σπüρους της χþρας.

 

 Το γÜλα σüγιας ( Þ αλλιþς ρüφημα) αποτελεß την εναλλακτικÞ επιλογÞ για üσους Ýχουν δυσανεξßα στην λακτüζη, τον κýριο υδατÜνθρακα που περιÝχει το γÜλα αφοý παρασκευÜζεται απü την υδατικÞ εκχýλιση των σπüρων της σüγιας και εßναι φυτικÞς προÝλευσης. Σε σýγκριση με Üλλων ειδþν γÜλα υπερτερεß αφοý μοιÜζει η σýνθεση του αρκετÜ με αυτÞ του αγελαδινοý.

 

 ΕπιπλÝον η περιεκτικüτητÜ του σε πρωτεÀνες εßναι ελαφρþς υψηλüτερη σε σýγκριση με το γÜλα αγελÜδας, μικρüτερη üμως σε υδατÜνθρακες Ýτσι το γÜλα σüγιας εßναι ο βασιλιÜς üσον αφορÜ τις πρωτεÀνες (διαθÝτει 6-7 gr ανÜ φλιτζÜνι). Αυτü κÜνει το γÜλα σüγιας πιο χορταστικü και συγχρüνως το καθιστÜ ως την κατÜλληλη επιλογÞ για üσους ακολουθοýν μια πρωτεúνικÞ διατροφÞ.

 

 Ακüμα το γÜλα σüγιας περιÝχει δυο φορÝς περισσüτερο ασβÝστιο απü το αγελαδινü, βιταμßνες του συμπλÝγματος Β, φυτικÝς ßνες και ισοφλαβüνες οι οποßες βοηθοýν στην παραγωγÞ νÝου μυúκοý  ιστοý μειþνοντας  τις φλεγμονÝς που δημιουργοýνται απü την Üσκηση  καθþς επßσης μειþνουν και το οξειδωτικü στρες το οποßο Ýχει σοβαρÝς επιπτþσεις  στον οργανισμü.

 

 ΕπιπροσθÝτως  περιÝχει ωφÝλιμα - ακüρεστα λιπαρÜ (ελαúκü οξý) και πολυακüρεστα, στα οποßα ανÞκουν τα ιδιαßτερα ωφÝλιμα ω3 και ω6, τα οποßα δεν περιÝχουν χοληστερüλη. Τα λιπαρÜ οξÝα στη σüγια μποροýν να εμποδßσουν την μεταφορÜ της χοληστερüλης στην κυκλοφορßα του αßματος, να μειþσουν τα τριγλυκερßδια και τις λιποπρωτεÀνες χαμηλÞς πυκνüτητας. ¸τσι το γÜλα σüγιας καθßσταται ιδανικü για Üτομα με υψηλÞ χοληστερüλη Þ στεφανιαßα νüσο.

 

 ΤÝλος το γÜλα σüγιας δεν Ýχει αποκλειστικÜ μια ‘χρÞση’ αφοý μπορεß να χρησιμοποιηθεß και σε αλμυρÝς Þ γλυκÝς συνταγÝς αρκεß βεβαßα να μην Ýχει πρüσθετα üπως γεýση και ζÜχαρη.

 

 Το ΓÜλα ΑμυγδÜλου ( Þ ρüφημα) στο παρελθüν επιλεγüταν  απü πολλοýς κατÜ την διÜρκεια της νηστεßας Þ λüγω δυσανεξßας στην λακτüζη, ενþ πλÝον επιλÝγετε απü ευρýτερη μερßδα ανθρþπων. Παρüλο που αποκαλεßται ‘γÜλα’ και βρßσκεται στον διÜδρομο Þ τα ψυγεßα με τα γαλακτοκομικÜ δεν εßναι γαλακτοκομικü προúüν.Σε γενικÝς γραμμÝς το γÜλα αμυγδÜλου δεν περιÝχει αφθονßα θρεπτικþν συστατικþν üμως αυτü εμπλουτßζεται με βιταμßνες και μÝταλλα, με αποτÝλεσμα  η περιεκτικüτητÜ του σε ασβÝστιο να φθÜνει μÝχρι και το 40% της συνιστþμενης ημερÞσιας ποσüτητας.

 

 ΕπιπλÝον δεν περιÝχει λακτüζη γεγονüς που το καθιστÜ κατÜλληλο για üσους Ýχουν Ýλλειψη του ενζýμου λακτÜση , Ýνζυμο το οποßο εßναι υπεýθυνο για την διÜσπαση της λακτüζης σε εýπεπτη μορφÞ.

 

 Το γÜλα αμυγδÜλου εßναι πολý χαμηλü σε λιπαρÜ και σε ζÜχαρη. Παρüλο που τα αμýγδαλα εßναι αρκετÜ θερμιδογüνα στο τελικü προúüν η εμπεριεχüμενη ποσüτητα εßναι αρκετÜ μικρÞ.  ¸τσι Ýνα ποτÞρι  μπορεß να προσδßδει περßπου 40 θερμßδες ενþ το αντßστοιχο αγελαδινü να περιÝχει περßπου 145 θερμßδες. ¼σον αφορÜ την ζÜχαρη Ýνα ποτÞρι γÜλα αμυγδÜλου περιÝχει μüνο 1-2γρ υδατανθρÜκων, οι περισσüτεροι απü τους οποßους εßναι φυτικÝς ßνες ενþ το αγελαδινü γÜλα περιÝχει 13γρ υδατανθρÜκων, οι περισσüτεροι απü τους οποßους εßναι σÜκχαρα. ΒÝβαια σε αυτü το σημεßο πρÝπει να τονιστεß üτι τα ποσοστÜ αφοροýν προúüν χωρßς την προσθÞκη ζÜχαρης Þ γλυκαντικþν σε αντßθετη περßπτωση τα ποσοστÜ ανεβαßνουν κατακüρυφα.

 

 Ωστüσο τα αμýγδαλα εßναι απü τη φýση τους υψηλÜ σε Βιταμßνη Ε, παρÝχοντας  το 37% των ημερÞσιων απαιτÞσεων Βιταμßνης Ε σε μüνο 28γρ. ¸τσι Ýνα ποτÞρι γÜλακτος  αμυγδÜλου παρÝχει το 20-50% των καθημερινþν αναγκþν σε Βιταμßνη Ε αν και αρκετÝς φορÝς γßνεται και Ýξτρα προσθÞκη οπüτε το ποσοστü ανεβαßνει.  Η βιταμßνη Ε αποτελεß Ýνα ισχυρü αντιοξειδωτικü που καταπολεμÜ τη φλεγμονÞ και το στρες στο σþμα ενþ προστατεýει την καρδιÜ, τον εγκÝφαλο μειþνοντας τον κßνδυνο εμφÜνισης Alzheimer ενþ Ýχει και ευεργετικÜ αποτελÝσματα στην υγεßα των οστþν, του δÝρματος και των ματιþν.

 

 Ακüμα ενþ δεν προσφÝρει τüσο ασβÝστιο üσο το αγελαδινü γÜλα, το γÜλα αμυγδÜλου προσφÝρει το 30% της συνιστþμενης ημερÞσιας ποσüτητας, καθþς και το 25% της συνιστþμενης ποσüτητας βιταμßνης D, μειþνοντας Ýτσι  τον κßνδυνο για αρθρßτιδα και οστεοπüρωση ενþ συνεισφÝρει στην υγεßα των οστþν και των δοντιþν.

 

 Το ΓÜλα Καρýδας στην συνεßδηση των περισσüτερων χρησιμοποιεßται σε συνταγÝς μαγειρικÞς Þ ζαχαροπλαστικÞς. Ωστüσο μπορεßτε να το καταναλþσετε και μüνο του Þ  συνοδεýοντας τα αγαπημÝνα σας δημητριακÜ. Το γÜλα καρýδας δεν πρÝπει να συγχÝεται με το νερü καρýδας. Το γÜλα καρýδας δημιουργεßται απü την σÜρκα της καρýδας η οποßα με κατÜλληλες διεργασßες τρßβεται και πολτοποιεßται και η λιπαρÞ κρÝμα που προκýπτει, αναμειγνýεται με νερü και δημιουργεß το γÜλα καρýδας ενþ το νερü καρýδας αποτελεß το υγρü το οποßο περιÝχεται στην καρýδα.

 

 Το γÜλα καρýδας ωφελεß τον οργανισμü ποικιλοτρüπως. ΑρχικÜ δεν περιÝχει λακτüζη οπüτε προτεßνεται σε Üτομα που Ýχουν δυσανεξßα στην  λακτüζη. ΜερικÜ απü τα οφÝλη εßναι η καταπολÝμηση των ελεýθερων ριζþν, οι αντιγηραντικÝς ιδιüτητες, η θωρÜκιση του ανοσοποιητικοý, η απþλεια βÜρους λüγω των φυτικþν ινþν που περιÝχει  και η ενßσχυση της οστικÞς πυκνüτητας.

 

 ΕπιπλÝον Ýνα ποτÞρι γÜλα καρýδας περιÝχει υψηλü ποσοστü σιδÞρου το οποßο προσδßδει στον οργανισμü το Ýνα τÝταρτο των ημερÞσιων αναγκþν σε σßδηρο ενþ περιÝχει υψηλÜ ποσοστÜ μαγνησßου  το οποßο βοηθÜ να μπλοκαριστεß η υπερδιÝγερση του ασβεστßου που εßναι υπεýθυνη για τα νευρικÜ κýτταρα που ενεργοποιοýνται και δημιουργοýν κρÜμπες Þ μυúκοýς πüνους.

 

 ΕπιπροσθÝτως το γÜλα καρýδας εßναι πλοýσια πηγÞ σε ασβÝστιο, φωσφορικÜ Üλατα και φþσφορο, απαραßτητα θρεπτικÜ συστατικÜ για γερÜ δüντια και οστÜ καθþς και για την πρüληψη της οστεοπüρωσης.  Ενþ περιÝχει υψηλÜ ποσοστÜ  χαλκοý και βιταμßνης C, τα οποßα εßναι απαραßτητα για τη δýναμη, την ευελιξßα και την ελαστικüτητα του δÝρματος μας.

 

 Εν τÝλει ποιο φυτικü γÜλα εßναι το κατÜλληλο; Αυτü εξαρτÜται απü τις εξειδικευμÝνες ανÜγκες του κÜθε ατüμου. ¸χετε αλλεργßες; ΚÜνετε δßαιτα; ¸χετε αυξημÝνη χοληστερüλη; ΑπαραιτÞτως θα πρÝπει να ελÝγξετε στην ετικÝτα τα αναγραφüμενα πρüσθετα σÜκχαρα. Πολý πιθανüν να μην αναφÝρεται η ζÜχαρη με αυτÞν την ονομασßα αλλÜ να χρησιμοποιοýνται Üλλοι παρεμφερÞς üροι üπως: Μαλτοδεξτρßνη, Σιρüπι καλαμποκιοý, Σιρüπι βýνης, Μαλτüλη, Βýνη κριθαριοý και μελÜσα. ΙδανικÜ η ζÜχαρη δεν θα πρÝπει να ξεπερνÜ τα 12 γρ. ανÜ μερßδα. ΕπιπροσθÝτως θα πρÝπει να ελÝγχετε αν περιÝχει καραγενÜνη οποßα μπορεß ανÜ περιπτþσεις να  προκαλÝσει φλεγμονÞ στο γαστρεντερικü. ¸τσι εÜν νοσεßτε απü φλεγμονþδεις παθÞσεις του εντÝρου καλü θα Þταν να αποφεýγεται προúüντα που περιÝχουν καραγενÜνη.

 

 ΕξερευνÞστε την μεγÜλη ποικιλßα απü γευστικÝς επιλογÝς και εßδη που προσφÝρονται απü ελληνικÝς και ξÝνες εταιρßες πριν καταλÞξετε στον τýπο που ταιριÜζει στις καθημερινÝς σας διατροφικÝς ανÜγκες Þ συνÞθειες.



Ó÷åôéêÜ ðñïúüíôá