Το e-ταιρικό σας supermarket

Καλώς Ήλθατε !      210 9483111    Εγγραφείτε  ή  Συνδεθείτε

Ποιά υλικά μπορώ να ανακυκλώσω


Ποια υλικά μπορώ να ανακυκλώνω;

 

Μπορούν να ανακυκλωθούν:

Πλαστικές συσκευασίες για παράδειγμα από σαμπουάν , από χυμούς, από γιαούρτια κ.α

Χάρτινες συσκευασίες από ηλεκτρικές συσκευές, από δημητριακά, χαρτοσακούλες κ.α καθώς και χαρτιά αλλά όχι μικρότερα από Α4

Γυάλινες συσκευασίες από νερό, βαζάκια τροφίμων, ποτά κ.α

Αλουμινένιες και λευκοσίδηρες  συσκευασίες από γάλα, αναψυκτικά κ.α

Όλες οι παραπάνω συσκευασίες θα πρέπει να είναι καθαρές , χωρίς υπολείμματα, διπλωμένες,  χωρίς καπάκια και να απορρίπτονται σε ανοιχτή σακούλα,  είτε χωρίς καθόλου σακούλα.

Πριν πετάξουμε οτιδήποτε σε έναν κάδο ωφέλιμο θα ήταν να ελέγξουμε αν φέρουν και το ειδικό σήμα της ανακύκλωσης καθώς κάποια είδη όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα ως επί το πλείστον δεν ανακυκλώνονται.  Ακόμη υπάρχουν και άλλα είδη τα οποία ανακυκλώνονται όπως λάμπες, μπαταρίες, μικρές οικοσκευές τα οποία όμως χρήζουν άλλης συλλογής σε άλλους  ειδικούς κάδους ανά είδος.

 

Ποια υλικά δεν ανακυκλώνονται;

 

Μέσα στους κάδους ανακύκλωσης δεν θα πρέπει να ρίχνετε:

Σπασμένα γυαλιά διότι ο διαχωρισμός στα κέντρα διαλογής γίνεται με το χέρι, καθώς και καθρέφτες διότι έχουν ειδική μεμβράνη για να τους κάνει ανακλαστικούς.

Συσκευασίες φαγητού είτε χάρτινες, είτε πλαστικές οι οποίες περιέχουν υπολείμματα φαγητού

Σακούλες ή άλλα προϊόντα βιοδιασπώμενα τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης και διασπώνται μόνα τους

Κομμάτια χαρτιού μικρότερα του Α4 καθώς και χαρτιά βρεγμένα ή στεγνωμένα καθώς οι ίνες του χαρτιού όταν στεγνώνουν μαζεύουν

Συσκευασίες από αφρολέξ και φελιζόλ καθώς μπορούν να πάρουν φωτιά σε κάποιο από τα στάδια της διαδικασίας της ανακύκλωση

Συσκευασίες τοξικών προιόντων όπως εντομοκτόνα καθώς δεν απομακρύνονται πλήρως οι τοξικές ουσίες από αυτά

Συρμάτινες κρεμάστρες καθώς πολλές φορές αποτελούνται και από άλλα υλικά άρα ο κίνδυνος πρόσμιξης των υλικών είναι μεγάλος

Κουτιά χυμών τα οποία δεν φέρουν το σήμα της ανακύκλωσης καθώς η σύσταση τους αποτελείται από πλαστικό και χαρτόνι

Aerosol δοχεία τα οποία περιέχουν πεπιεσμένο αέρα

Aerosol δοχεία τα οποία περιέχουν πεπιεσμένο αέρα Το Bubble Wrap καθώς  το πολύ λεπτό του film μπορεί να μπλεχτεί στις μηχανές ανακύκλωσης

Πλαστικά έπιπλα, οδοντόβουρτσες και οι πλαστικές γλάστρες καθώς έχουν προσμίξεις και από άλλα υλικά

Οι βιντεοκασέτες, τα CD και τα DVD

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε;

Η ανακύκλωση συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος αφού μειώνετε η παραγωγή πρώτων υλών άρα και η χρήση ενέργειας η οποία συμβάλλει στην γιγάντωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου ως εκ τούτου η ανακύκλωση είναι αρωγός στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Ακόμα μέσω της ανακύκλωσης μειώνετε ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ Α. Η βασική λογική που θα πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι τα απόβλητα δεν αποτελούν ένα άχρηστο βάρος αλλά έναν πολύτιμο πόρο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να δώσει πολλαπλά οφέλη όπως παραδείγματος χάρη χάρτινες συσκευασίες πάσης χρήσεως από ανακυκλώσιμα υλικά. Έτσι μακροπρόθεσμα μπορούν να μειωθούν οι τιμές σε προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούν συσκευασίες από ανακυκλώσιμα υλικά όπως οι χυμοί, το γάλα ή ακόμα και οι ηλεκτρικές μικροσυσκευές.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης βέβαια δεν σταματάνε εδώ αφού ολοένα και περισσότερες θέσεις εργασίας δημιουργούνται όσο η ανάγκη για ανακύκλωση γίνεται μεγαλύτερη από ποτέ.

 

Πως γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κάδους;

 

Ειδικά οχήματα του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών αναλαμβάνουν την συγκομιδή και την μεταφορά των υλικών αυτών στα Κέντρα Διαλογής. Εκεί τα υλικά διαχωρίζονται, μέσα από μία διαδικασία που περιλαμβάνει α) διατάξεις μηχανικού διαχωρισμού και β) χειροδιαλογή, σε επιμέρους δευτερογενή υλικά συσκευασίας (πχ από χαρτί/ χαρτόνι, ΡΕΤ, HDΡΕ, ανάμικτα πλαστικά, φιλμ ΡΕ, γυαλί, σίδηρο και αλουμίνιο), και εφόσον είναι εφικτό και άλλα ανακυκλώσιμα μη-συσκευασίες, όπως έντυπα κλπ. Κατόπιν τα διαχωρισμένα υλικά οδηγούνται προς δεματοποίηση (εκτός από το γυαλί) για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τα αντίστοιχα εργοστάσια σε χρήσιμα υλικά.

Ποιά είναι μερικά έμπρακτα οφέλη από την διαδικασία της ανακύκλωσης;

Ανακυκλώνοντας 1 κιλό αλουμινίου εξοικονομούνται

8 κιλά βωξίτη

4 κιλά χημικών προϊόντων και

14 κιλοβατώρες ενέργειας

Ανακυκλώνοντας 1 τόνο χαρτιού εξοικονομούνται

1) 17 δέντρα

 2) 30.000 - 60.000 λίτρα νερού ενώ

3) Mειώνεται κατά 95% η ατμοσφαιρική ρύπανση

Ανακυκλώνοντας 1 τόνο πλαστικού:

Δεν θα εκλυθούν στην ατμόσφαιρα 732 κιλά αερίων που δημιουργούνται με την παραγωγή πλαστικού και συμβάλλουν στην γιγάντωση του φαινόμενου του θερμοκηπίου

Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ένα κουτάκι αλουμινίου για να παραχθεί μπορούμε να:

Ακούσουμε 4 ώρες ραδιόφωνο

Δούμε για 3 ώρες τηλεόραση

Ανάβει μια λάμπα 60W για 5 ώρες

Λειτουργεί ένα ψυγείο για 5 ώρες

 

Η ανακύκλωση στην Ελλάδα

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης 33 χωρών αφού το 84% των απορριμμάτων καταλήγει στους Χ.Υ.Τ.Α σε αντίθεση με χώρες όπως η Ολλανδία όπου το ποσοστό ανέρχεται σε μόλις 1%.  Στόχος της Ε.Ε είναι μέχρι το 2020 να ανακυκλώνεται το 50% των παραγόμενων απορριμμάτων , ποσοστό  ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι το ποσοστό αυτό για την χώρα μας σήμερα ανέρχεται μόνο στο 17%. Επιπροσθέτως το ποσοστό ανακύκλωσης στο σύνολο της Ε.Ε. (μέσος όρος) φτάνει στο 28% και της κομποστοποίησης στο 16%, ενώ το 27% των απορριμμάτων αποτεφρώνεται και στις χωματερές οδηγείται μόλις το 28% των αποβλήτων.

Ενδεικτικά για το 2016 από τους  5.354.000 τόνους απορριμμάτων που «παρήχθησαν» στην Ελλάδα, οι 4.415.000 τόνοι κατέληξαν σε χωματερές, περίπου 730.000 τόνοι πήγαν προς ανακύκλωση και 183.000 τόνοι προς κομποστοποίηση.

Βέβαια υπάρχει και η θετική πλευρά και αυτή είναι ότι ο ποσοτικός στόχος για την ανακύκλωση σε χαρτί και χαρτόνι επιτυγχάνεται σταθερά με ποσοστά πάνω από 75%, ενώ σημαντικό μέρος της ποσότητας προς επεξεργασία συγκεντρώνεται μέσω των βιομηχανικών και εμπορικών αποβλήτων συσκευασιών.