Το e-ταιρικό σας supermarket

Καλώς Ήλθατε !      210 9483111    Εγγραφείτε  ή  Συνδεθείτε

Ο Ελληνικός καφές σύμμαχος στην υγεία


 Παρόλη την επικράτηση του εσπρέσο σήμερα ή του φίλτρου πριν λίγα χρόνια, ο Eλληνικός καφές καλά κρατεί τα ηνία στον χώρο του καφέ και η γοητεία του δύσκολα θα παρέλθει αφού η διαδικασία παραγωγής μιας κούπας ελληνικού καφέ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιεροτελεστία. Ακόμα και σήμερα άλλωστε περίπου το 50% της κατανάλωσης καφέ στην Ελλάδα αποδίδεται στον ελληνικό καφέ.

 

 Ο Ελληνικός Καφές αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στο κεφάλαιο ‘καφές’. Πολλές απόψεις έχουν ακουστεί σχετικά με το όνομα του αφού αρκετές χώρες ανά τον κόσμο τον ονοματίζουν βάση του ονόματος της δικής τους χώρας καθώς και αρκετές φορές τον παραλλάσσουν προσθέτοντας κάποια στοιχεία κατά την παρασκευή του όπως κάρδαμο ή μπαχαρικά.

 

 Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι’ αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία. Η διάδοσή του στα Βαλκάνια πρέπει να είναι -σχεδόν σίγουρα- απόρροια της εμπορικής ακμής του λιμανιού της Υεμένης απ’ όπου πρέπει να έφθασε και στον Ελλαδικό χώρο.

 

 Στα παραδοσιακά καφενεία τα οποία έχουν σχεδόν εκλείψει για το ψήσιμο του καφέ ακολουθούνταν η εξής διαδικασία. Ο καφετζής έπαιρνε το κατάλληλο μπρίκι, έβαζε τις κατάλληλες ποσότητες καφέ και ζάχαρης ανάλογα με την παραγγελία, πρόσθετε ζεστό –όχι καυτό- νερό,έβαζε το μπρίκι στην χόβολη, παρακολουθούσε το ψήσιμο μέχρι να φουσκώσει ο καφές, σέρβιρε στα φλιτζάνια και στο τέλος έπλενε το μπρίκι.

 

 Η ίδια περίπου διαδικασία ακολουθείται και στο σπίτι . Μερικά ‘μυστικά’ που θα σας φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αφορούν την ποσότητα του νερού η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60ml, ενώ ο αλεσμένος καφές θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με νερό ιδανικής θερμοκρασίας για κατάλληλο χρόνο. Η κατάλληλη θερμοκρασία είναι μεταξύ 92-96 βαθμών Κελσίου  ώστε ο καφές να εκλύσει όλο το άρωμα και την γεύση του και να μην έχει πικρή γεύση  αν υπερθερμανθεί ή αδύναμη γεύση αν το νερό δεν είναι τόσο ζεστό όσο πρέπει,  ακόμα  κατά το ψήσιμο θα πρέπει να τον βγάλετε από την εστία μόλις εμφανιστεί η πρώτη φουσκάλα ώστε να διατηρηθεί το καϊμάκι κατά το σερβίρισμα.  Τέλος κατά το σερβίρισμα όταν αυτό γίνεται από ψηλά το καϊμάκι είναι πιο λεπτό ενώ αν γίνεται από χαμηλά είναι πιο πλούσιο.  

 

 Ο Ελληνικός καφές αποτελεί ένα ρόφημα που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ και μελανοϊδίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά σύμφωνα με διάφορες έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί μπορούν να μειώσουν το έμφραγμα μυοκαρδίου,  να προφυλάξουν από την κατάθλιψη, να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να καταπολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες  και σε συνδυασμό με την καφεΐνη να αυξήσουν την θερμογένεση με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την κατανάλωση ενέργειας. Επιπροσθέτως ο ελληνικός καφές  έχει πολλά οφέλη ακόμα, ένεκα ότι είναι αφιλτράριστος όπως για παράδειγμα ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου. Επιπλέον οι ενώσεις του ελληνικού καφέ, ονομάζονται τερπενοειδείς και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς μας. Ακόμα ο καφές επιδρά στο νευρικό σύστημα, οδηγεί σε εγρήγορση σε καταστάσεις stress και βελτιώνει την συγκέντρωση.

 

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, στην Ικαρία,  αποδείχτηκε ότι όσοι έπιναν ελληνικό καφέ σε σχέση με άλλα είδη παρουσίασαν καλύτερη λειτουργία της καρδιάς άλλωστε και αποδεδειγμένα στο νησί της Ικαρίας ο μέσος όρος ηλικίας φτάνει τα 90 χρόνια χωρίς οι κάτοικοι να παρουσιάζουν σπουδαία προβλήματα υγείας. Το ποσοστό αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη ανέρχεται  στο 0.1% ενώ στην Ικαρία είναι το δεκαπλάσιο.

 

 Βάλτε τον ελληνικό καφέ στην καθημερινότητα σας  διατηρώντας την παράδοση και επωφεληθείτε των δεκάδων πλεονεκτημάτων που προσφέρει στον οργανισμό σας. 



Σχετικά προϊόντα