Ôï e-ôáéñéêü óáò supermarket

Êáëþò ¹ëèáôå !      210 9483111    Åããñáöåßôå  Þ  Óõíäåèåßôå

Åóåßò ðüóï óõ÷íÜ ôñþôå âñþìç;


 Η Βρþμη ανÞκει στα δημητριακÜ ενþ εßναι γνωστÞ επιστημονικÜ ως Avena Sativa και βρßσκεται στη βÜση της μεσογειακÞς διατροφÞς . ¸νας σπüρος βρþμης αποτελεßται απü  το ενδοσπÝρμιο , τον πυρÞνα και τον φλοιü (πßτουρο). Τα τελευταßα χρüνια  Ýχει κατακτÞσει μια θÝση στα ντουλÜπια ολοÝνα και περισσüτερων καταναλωτþν χÜρη στην υψηλÞ διατροφικÞ αξßα της αφοý εßναι πηγÞ ινþν, ειδικÜ β-γλυκÜνης η οποßα συμβÜλλει στη διατÞρηση των φυσιολογικþν επιπÝδων χοληστερüλης στο αßμα ,προστατεýει το ανοσοποιητικü σýστημα και Ýχει υψηλÞ περιεκτικüτητα σε βιταμßνες, μÝταλλα( ασβÝστιο, χαλκüς, κÜλιο, σελÞνιο, πυρßτιο, ψευδÜργυρος), ιχνοστοιχεßα (σßδηρο, μαγνÞσιο, φþσφορος, μαγγÜνιο) , φυτικÝς ßνες, πρωτεÀνες και αντιοξειδωτικÜ τα οποßα προστατεýουν απü καρδιακÝς παθÞσεις καθþς και απü την δημιουργßα ελεýθερων ριζþν οι οποßες οδηγοýν σε πρüωρη γÞρανση.

 

 Η βρþμη παßρνει διÜφορες μορφÝς μÝχρι να καταλÞξει στο πιÜτο του καταναλωτÞ. Για να παρασκευαστοýν οι νιφÜδες βρþμης, ολüκληρος ο καρπüς αποξηραßνεται και κüβεται σε μικρüτερα κομμÜτια και, τÝλος, τεμαχßζεται σε μορφÞ νιφÜδων. Οι νιφÜδες μποροýν  να καταναλωθοýν  ως Ýχουν,  εßτε σε διαφορþν ειδþν αρτοσκευÜσματα, σε ψωμß, σε μοýσλι και σε διÜφορα Üλλα προúüντα. Απü την Üλλη πλευρÜ η βρþμη τρßβεται ολüκληρη χωρßς να αφαιρεßται τßποτα απü αυτÞ (αποτελεßται κυρßως απü το πλοýσιο σε ßνες εξωτερικü φλοιü των κüκκων) Ýτσι δημιουργεßται το πßτουρο βρþμης το οποßο περιÝχει περισσüτερη πρωτεÀνη και λιγüτερους υδατÜνθρακες απü ü, τι οι νιφÜδες βρþμης  ενþ καταναλþνεται συχνÜ ξεχωριστÜ σε διÜφορες συνταγÝς, σε μοýσλι  και σε αρτοσκευÜσματα.

 

 Η σταθερÞ ημερÞσια κατανÜλωση βρþμης προσφÝρει ποικßλα οφÝλη στον οργανισμü. ΧÜρη στη μεγÜλη περιεκτικüτητÜ της σε φυτικÝς ßνες ( σε ποσοστü 11%), Ýνα πρωινü με βρþμη θα σας κρατÞσει χορτÜτους μÝχρι το μεσημεριανü ενισχýοντας το αßσθημα του κορεσμοý κρατþντας το επßπεδο σακχÜρου χαμηλÜ συμβÜλλοντας παρÜλληλα στην εýρυθμη λειτουργßα του εντÝρου, στην μεßωση της χοληστερßνης, στην ενßσχυση του ανοσοποιητικοý συστÞματος και καλýπτοντας με μια μüνο μερßδα των 40γρ σε ποσοστü 15% την ανÜγκη για φυτικÝς ßνες. Ακüμα εßναι πλοýσια σε σßδηρο, ο οποßος βοηθÜει στη μεταφορÜ του οξυγüνου στους ιστοýς του σþματος.

 

 ΕπιπλÝον η βρþμη χÜρη στην μεγÜλη της περιεκτικüτητα σε αμινοξÝα, ενισχýει την παραγωγÞ λεκτßνης στο συκþτι με αποτÝλεσμα να προωθεß την αποβολÞ τοξινþν απü το σþμα ενþ στÝκεται αρωγüς και στον καθαρισμü των αρτηριακþν τοιχωμÜτων, καθþς οι ßνες δημιουργοýν Ýνα φρÜγμα ενÜντια στα κατÜλοιπα λßπους που συγκεντρþνονται στα αρτηριακÜ τοιχþματα. Ακüμα η περιεκτικüτητα σε λινελαúκÜ και λιπαρÜ οξÝα ΩμÝγα-3, επßσης γνωστÜ ως ´καλÜ λιπαρÜ´ βοηθοýν στην μεßωση της κακÞς χοληστερßνης (λιποπρωτεÀνη χαμηλÞς πυκνüτητας), που ενισχýει τις λειτουργßες της καρδιÜς και του εγκεφÜλου ενþ η σταθερÞ ημερÞσια κατανÜλωση βοηθÜει και στην καταπολÝμηση της υπÝρτασης.

 

 Καταναλþνοντας βρþμη βοηθÜτε τον οργανισμü να βελτιþσει την πÝψη του αμýλου  και γενικüτερα την διαδικασßα της πÝψης αφοý βοηθÜ στην μεßωση των οξÝων της χοληδüχου κýστης þστε να διατηρηθοýν  σταθερÜ τα επßπεδα της γλυκαιμßας, κυρßως μετÜ το φαγητü. Το γεγονüς αυτü εßναι αλληλÝνδετο με την διατÞρηση του βÜρους σε υγιÞ επßπεδα. ΕπιπλÝον βρþμη περιÝχει Βιταμßνη Ε η οποßα πÝρα απü αντιοξειδωτικÞ βιταμßνη, βοηθÜ και στην διαχεßριση του λßπους και του βÜρους ενþ οι βιταμßνες Β1 και η Β2 εßναι απαραßτητες για τη σωστÞ λειτουργßα του εγκεφÜλου και του νευρικοý συστÞματος

 

 ΣυνÞθως η βρþμη συνßσταται σε üσους αθλοýνται συστηματικÜ αφοý εßναι αρωγüς για την δημιουργßα νÝων ιστþν λüγω της υψηλÞς περιεκτικüτητας της σε αμινοξÝα και σε πρωτεÀνες ( σε ποσοστü 11-17%). Οι πρωτεÀνες της βρþμης εßναι üμοιες με αυτÝς που παρÜγει φυσικÜ ο ανθρþπινος οργανισμüς και Ýτσι χρησιμοποιοýνται κατÜ τον ßδιο τρüπο. Αυτü Ýχει ως αποτÝλεσμα με την κατανÜλωση βρþμης να θρÝφονται οι μυς αποτελεσματικÜ ιδιαßτερα μετÜ την Üσκηση.

 

 ΕπιπλÝον η βρþμη περιÝχει υδατÜνθρακες μακριÜς αλυσßδας σε ποσοστü 66%, οι οποßοι αποδομοýνται αργÜ απü τον οργανισμü, αυξÜνοντας τα χαμηλÜ επßπεδα γλυκüζης  τα οποßα προκαλοýν την κüπωση, Ýτσι διασπþνται στα συστατικÜ τους μÝρη δßνοντας ενÝργεια στον οργανισμü για μεγαλýτερο χρονικü διÜστημα. Αυτü Ýχει ως συνÝπεια ο οργανισμüς  να αισθÜνεται για μεγαλýτερο χρονικü διÜστημα τον κορεσμü ενþ  η ενÝργεια Üρα κατÜ συνÝπεια και η απüδοση  δεν χÜνονται ξαφνικÜ.

 

 ΒÝβαια τα  οφÝλη απü την κατανÜλωση βρþμης δεν σταματοýν εδþ αφοý περιÝχει δεκÜδες βιταμßνες και θρεπτικÜ συστατικÜ. ¸τσι περιÝχει ασβÝστιο το οποßο αποτρÝπει την απομετÜλλωση η οποßα οδηγεß στην οστεοπüρωση και βιταμßνες του συμπλÝγματος Β οι οποßες αναπτýσσουν, διατηροýν, και εξισορροποýν την λειτουργßα του νευρικοý  συστÞματος. Τα υψηλÜ επßπεδα σε β-γλυκÜνη μειþνουν τα επßπεδα ολικÞς και LDL χοληστερüλης στο αßμα χωρßς üμως να επηρεÜσει τα επßπεδα των λιποδιαλυτþν αντιοξειδωτικþν βιταμινþν. Η διαδικασßα που ακολουθεßται εßναι η εξÞς: η βÞτα- γλυκÜνη, Ýλκει χολικÜ οξÝα που βασßζονται στην χοληστερüλη προς το Ýντερο και τα μεταφÝρει Ýξω απü το σþμα. Τüτε αφαιρεßται χοληστερüλη απü το αßμα και Ýτσι για να κατασκευαστοýν περισσüτερα χολικÜ οξÝα καθ’ αυτü τον τρüπο χαμηλþνουν τα επßπεδα της χοληστερüλης στο αßμα.

 

 Οι νιφÜδες βρþμης, üπως και Üλλα δημητριακÜ αλλÜ και λαχανικÜ, περιÝχουν Ýνα πλÞθος φυτοχημικþν και φυτικþν ινþν και εßναι ιδιαßτερα πλοýσιες σε ασβÝστιο γεγονüς που ενισχýει την υγεßα των οστþν.

 Σαν δημητριακü η βρþμη Ýχει ουδÝτερη γεýση και Ýτσι μπορεßτε εýκολα να την συνδυÜσετε με Ýνα πλÞθος  προúüντων. ¸νας απü τους δημοφιλÝστερους συνδυασμοýς εßναι με γιαοýρτι και μÝλι, μÝσα σε smoothies,σε φρουτοσαλÜτες, στα μπιφτÝκια αντικαθιστþντας το ψωμß Þ ως κýριο συστατικü σε μπÜρες, σε μαγειρευτÜ για ενßσχυση της γεýσης και τÝλος σαν υλικü για πανÜρισμα σε ψÜρια Þ κοτüπουλο.

 

 ΕπιπλÝον μπορεßτε να φτιÜξετε μüνοι σας γÜλα βρþμης αναμειγνýοντας μια κουταλιÜ της σοýπας νιφÜδες βρþμης με Ýνα φλιτζÜνι νερü σε θερμοκρασßα δωματßου ανακατεýοντας για περßπου Ýνα λεπτü Þ μÝχρι το νερü να γßνει Üσπρο. ¸πειτα στραγγßστε τις νιφÜδες βρþμης και γλυκÜνετε το ρüφημα üσο εσεßς επιθυμεßτε.

 

 ¼σον αφορÜ τα θρεπτικÜ στοιχεßα μια μερßδα με νιφÜδες βρþμης -40 γραμμÜρια περßπου- παρÝχει 142 θερμßδες, 4,4 γραμμÜρια πρωτεÀνης, 24 γραμμÜρια υδατανθρÜκων -εκ των οποßων μüλις 0,4 γραμμÜρια εßναι σÜκχαρα,3,2 γραμμÜρια λιπþν -εκ των οποßων 0,6 γραμμÜρια εßναι κορεσμÝνα- και3,6 γραμμÜρια φυτικþν ινþν -εκ των οποßων 1,4 γραμμÜρια β-γλυκÜνης. ΒÝβαια τα παραπÜνω στοιχεßα αφοροýν την απλÞ βρþμη η οποßα δεν περιÝχει ζÜχαρη Þ κÜποιο Üλλο πρüσθετο üπως σοκολÜτα Þ αποξηραμÝνα φροýτα.

 

 Η σωστÞ επιλογÞ βρþμης θα πρÝπει να γßνεται ως εξÞς:

 - Θα πρÝπει να αποφεýγονται προúüντα με προσθÞκη ζÜχαρης, τεχνητþν αρωμÜτων Þ υδρογονωμÝνων λιπαρþν

 - Η αναλογßα σε γραμμÜρια θα πρÝπει να ανÝρχεται σε 5γρ  ßνες ανÜ μερßδα, και λιγüτερο απü 5 γραμμÜρια ζÜχαρης.

 - ΤÝλος μια μερßδα θα πρÝπει να περιÝχει τουλÜχιστον 3 γραμμÜρια πρωτεÀνης

 

 Εν κατακλεßδι γßνεται αντιληπτü üτι η βρþμη σε οποιαδÞποτε μορφÞ και αν καταναλωθεß προσφÝρει πλοýσια οφÝλη στον οργανισμü, Ýτσι  αποτελεß μßα εξαιρετικÞ τροφÞ που δεν θα πρÝπει να λεßπει απü το ντουλÜπι σας Þ ακüμα και απü το συρτÜρι του γραφεßου σας.  Εσεßς πüσο συχνÜ τρþτε βρþμη;



Ó÷åôéêÜ ðñïúüíôá